Om opaler

Hvordan er opalerne dannet og hvordan kender man forskel på forskellige opaler.

Hvordan er de dannet.

Opal er dannet for 20-100 millioner år siden, da der var et stort indland hav i Australien. Uden at gå i for mange detaljer, er opal dannet af en opløsning af siliciumdioxid og vand. Vand har løbet ned gennem jorden og optaget siliciumoxid fra sandsten. Denne silicium-rige opløsning har aflejret sig i revner og hulrum forårsaget af naturlige fejl eller nedbrydning af fossiler. Efterhånden som vandet er forsvundet, efterlader det en siliciumdioxidaflejring. Denne cyklus gentages over meget lange perioder, og til sidst er opal dannet. Nogle af hulrummene har været plantemateriale eller dyreben. Derfor kan vi undertiden finde opaliserede knogler, tænder og skaller fra forhistorisk tid. Hvis man ser en opal igennem et mikroskop, er der små forhøjninger i opalen. Det er højde forskellen og afstanden mellem forhøjningerne, der giver de forskellige farvespil, når lyset bliver brudt. Man kan sammenligne det med at lave facetter på diamanter, for at give et farvespil. Opalen har det bare fra naturen af.

Solide opaler

Solide opaler er opaler som er slebet og poleret ud fra rå opaler direkte fra jorden. Den rå opal er ikke behandlet på nogen måder andet end den er slebet og poleret. Der findes flere forskellige varianter af solide opaler. Det er Boulder opaler - hvide opaler også nogle gange kaldt mælke opaler - sorte opaler - og Krystal opaler. De er beskrevet i hver deres sektion.

Boulder opal

Boulder opal(naturlig type 2 opal) - findes i et stort område i Queensland Australien fra Longreach ned til Quilpie Winton og Yowah. Det er anderledes end alle andre australske opaler, da det har en jernsten som værtssten. Selve opalfarven eller farvebaren er normalt så tynd, at opalsliberen beholder noget af jernstenen som baggrund på opalen. På grund af den tynde farvebar, er mange boulder opaler flade sten. Boulder opal får sit navn fra den måde, det er gravet ud på. Det kommer op i store stenblokke af jernsten, kaldet boulders. Anden type af opal er Yowah nødder (opalen sidder som en kerne i midten af en sten) eller matrix opaler (små linier af opal som løber igennem stenen)

Gå til opaler

Hvid opal

Hvid Opal (naturlig type 1 opal) - findes hovedsagelig i Syd Australien (Coober Pedy og Mintabie er nogle af de mest berømte steder) og i White Cliff i New South Wales. De er også nogle gange kaldet mælkeopal. Den har en mælkeagtig eller hvid kropstone, og er meget mere almindelig end den sorte opal. Det kan have samme farvebar på toppen som en sort opal, men på grund af den lysere kropstonen er den ikke lige så værdifuld som sort opal. En fast hvid opal har 6- 12% vandindhold

Sort opal

Den sorte opal er den mest sjældne og mest kostbare af alle opaler. Langt de fleste sorte opaler er fundet i Lightning Ridge, Australien. Den har en sort baggrund a normal opal med et lag af ædel opal ovenpå. Jo mørkere den sorte baggrund er, jo stærkere fremstår farverne i opalen. Opaler fra Lightning Ridge er opdelt efter hvor mørk bagsiden af opalen er Lys opal har en hvid eller meget ys grå farve. Mørk opal har en grå til mørke grå farve. Sort opal har en meget mørk grå til helt sort. Jo mørkere bagsiden jo mere kostbar er opalen.

Gå til opaler

Doublet opal.

Doublet opal - er tynde lag af ædel opal klæbet til en mørk baggrund. Det kan være et stykke sort almindelig opal (potch), sort plast eller jernsten. En tommelfingerregel er, at en doublet opal er ca 1/10 af prisen på en solid opal i samme størrelse og kvalitet. De bruges normalt til at lave vedhæng og øreringe. Det anbefales ikke at nedsænke en doublet i vand, da vand kan komme ind mellem den dyrebare opal og baggrunden, hvor den er cementeret sammen. Ved brug af doublet opaler, kan vi fremstille smukke og farverige smykker til overkommelige priser, hvor du får mere "flash for din buck".

Triplet opal

Triplet opal - er dybest set en dublet opal med klar kuppel limet oven på den dyrebare opal, så det er tre lag limet sammen: en mørk base-et tyndt lag af dyrebare opal og endelig kuppel på toppen. Kuppelen kan være lavet af glas, plast eller kvarts. Det fungerer næsten som forstørrelsesglas. Vi laver ikke tripletter eller har triplet smykker.

Krystal opal

En krystal opal er en opal med farve gennem hele opalen. Det betyder, at hvis man holder den op med lyset, kan man se igennem den.